BLOG

Čo znamená šetrne pasterizované mlieko?

Mlieko z AHA farmy, ktoré kúpite vo fľaši v našom automate, obsahuje tie isté nutričné hodnotné látky, aké malo po nadojení. Okrem tepelnej úpravy šetrnou pasterizáciou nepodlieha už žiadnej inej úprave a na účely výroby ďalších mliečnych výrobkov z neho nebola odstránená žiadna jeho zložka.

Neobsahuje žiadne dodatočne pridávané látky, farbivá, konzervanty ani arómy a z potravinového cyklu boli vylúčené antibiotiká, hormóny ako i ostatné rizikové látky. 

Krátkym dodávateľským reťazcom “z farmy priamo na stôl” sa mlieko môže dostať k nášmu zákazníkovi už v ten istý deň, ako bolo nadojené. Len pre porovnanie, bežne dostupné mlieka sa dostanú k spotrebiteľovi spravidla najskôr až na tretí deň od nadojenia.

Nositeľom lahodnej chuti mlieka z AHA farmy je mliečny tuk. Slovenský strakatý dobytok, ktorý chováme na našej farme, produkuje vysokokvalitné mlieko s prirodzene vysokým obsahom ľahko stráviteľného tuku.

Mliečny tuk však nie je len zdrojom jeho lahodnej chuti, ale obsahuje tiež dôležité, iba v tukoch rozpustné vitamíny (A, D, E, K), karotenoidy, fosfolipidy a mnoho iných, ľudskému telu prospešných nutrientov.

Tepelná úprava čerstvého mlieka šetrnou pasterizáciou je bezpečná, a pritom pomáha uchovávať jeho plnú chuť a vysoký obsah výživových látok. Počas šetrnej pasterizácie sa mlieko ohreje na 72 až 78 °C, z toho dôvodu nedochádza k prevareniu mlieka a v mlieku zostanú mnohé jeho zložky zachované.

V obchodoch bežne dostupné mlieka sú takmer výlučne pasterizované vysokou- alebo ultra-vysokou teplotou UHT, ktorá znehodnocuje mnoho cenných látok.